Vücuttaki Kolajen Yıkımı İle Nasıl Baş Edilir?

Vücuttaki Kolajen Yıkımı İle Nasıl Baş Edilir?

Önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi kolajen, vücuttaki tüm dokuların dağılmadan sağlam bir şekilde bir arada kalmasını sağlayan bağ dokunun yapı taşıdır.

 

Vücut tarafından düzenli olarak üretilen kolajenin üretimi yaş ilerledikçe, özellikle 60 yaşından sonra, azalır. Yaş ile gelen bu üretim azalması değiştirebileceğimiz bir durum değildir.

 

Diğer yandan, vücutta kolajen üretimini azaltan ve var olan kolajenin hasarına yol açan diğer faktörleri minimize etmemiz mümkün.

 

Bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

 

🔸Sigara Kullanımı: Kolajen üretimini azalttığı gibi var olan kolajenin ve elastinin hasarlanmasına yol açıyor. Sigaradaki nikotin ise cilde yakın kan damarlarında daralmaya neden olarak cilt yüzeyinin yeterince oksijen almasına ve beslenmesine engel oluyor. Bu da kırışıklıkların artması ve yaraların daha yavaş iyileşmesi ile sonuçlanıyor. Üstelik sigara içmeseniz bile, sigara dumanına maruziyet benzer sonuçlar doğuruyor.

 

🔸Aşırı Alkol Kullanımı: Kolajen üretimini azaltıyor ve ciltteki onarım mekanizmalarını olumsuz yönde etkileyerek cildin daha hızlı yaşlanmasına neden oluyor.

 

🔸Güneşin Ultraviyole Işınlarına Aşırı Maruziyet: Hem kolajen yapımını azaltıyor hem de var olan kolajenin yıkımına neden olarak kırışıklıkları artırıyor. Haftada 3-4 kere 15-20 dakikalık güneşe maruziyet, D vitamini ihtiyacını karşılıyor. Bunun dışındaki zamanlarda 30 faktör ve üzeri güneş koruyucu öneriliyor.

 

🔸Şeker ve Rafine Karbonhidratların Aşırı Tüketimi: Şeker ile beyaz ekmek, beyaz un ve makarna gibi vücut tarafından hızlıca şekere dönüştürülen rafine karbonhidratlar proteinlere yapışarak zararlı moleküller açığa çıkarıyor. Bu moleküller ise kolajenin kırılgan hale gelmesine ve hasarlanmasına neden oluyor.

 

🔸Yetersiz Uyku: Ortalama bir kişi için yeterli uyku süresi gecede 7-9 saat arası olarak tarif ediliyor.

 

🔸Kronik Stres: Kronik yüksek kortizol seviyelerine neden oluyor. Bu da kolajen üretiminin azalmasına neden oluyor.

 

Peki kolajen yiyeceklerle ve gıda takviyeleri ile takviye edilebilir mi?

 

Bu sorunun cevabını bir sonraki yazımızda okuyabilirsiniz.

 

#saglikcimnet #saglikcim #wholemedics #wholemedicscomtr #kolajen #kollajen #kolajeneksikligi #kolajennedenazalir #kolajeneksikligiilebasetme