Hangi Besinler Kasları Destekler?

Hangi Besinler Kasları Destekler?

Yaşa Bağlı Kas Kaybı İle Nasıl Mücadele Edilir?” mini yazı dizimizin bu üçüncü bölümünde, hangi besinlerin kas kaybını önlemede ve kas kütlesini artırmada önemli olduğundan bahsedeceğiz.

 

🔸Protein: Kas gelişimi ve onarımı için gerekli olan amino asitleri içerdiği için yeterli protein alımı elzemdir.

 

Bazı gıda takviyelerinin içeriğinde belirtilen BCAA (branched-chain amino acids) da proteinlere dahildir. BCAA, kas protein sentezinde kritik bir role sahip olan lösin, izolesin ve valini de içeren özel bir amino asit grubudur. Proteinden zengin gıda ve takviyelerin içeriğinde bulunur.

 

Kırmızı ve beyaz et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, bakliyatlar, tofu ve kinoa gibi diğer bazı bitkisel kaynaklar iyi birer protein deposudur.

 

🔸Kreatin: Kas gelişimini destekler ve egzersiz performansını artırıcı etkisi vardır.

 

Kreatin kırmızı et ve deniz ürünlerinde az miktarda bulunur. Ayrıca gıda takviyesi yoluyla da keratin alımı mümkündür.

 

🔸D Vitamini: Kas işlevleri ve kemik sağlığı için gereklidir.

 

D vitamini için en iyi kaynak güneş ışığıdır. Ayrıca yağlı balıklar da birer D vitamini kaynağıdır. D vitamini ayrıca gıda takviyeleri yoluyla da alınabilmektedir.

 

🔸Kalsiyum: Kasların kasılma işlevi için gereklidir. Ayrıca kemikler için elzemdir.

 

Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ile susam, chia tohumu, keten tohumu gibi tohumlar, badem ve Brezilya cevizi gibi kuruyemişler iyi birer kalsiyum kaynağıdır.

 

🔸Magnezyum: Kasların gevşemesi ve enerji üretimi için gereklidir.

 

Kabak çekirdeği, keten tohumu, Brezilya cevizi gibi tohum ve kuruyemişler; karabuğday, yulaf, sorgum, teff, kinoa gibi tahıllar; ıspanak, pazı, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler; kuru fasülye, kara fasülye, soya fasülyesi gibi fasülye çeşitleri magnezyumdan zengindir.

 

🔸Demir: Kaslara oksijen taşınmasında ve enerji üretiminde önemlidir.

 

Kırmızı ve beyaz et, balık ve baklagiller demir kaynağıdır.

 

🔸Omega 3 yağ asitleri: Antienflamatuvar etkileri vardır ve kas onarımını destekler.

 

Somon, ringa, ton, orkinos gibi yağlı balıklar ile keten tohumu, chia tohumu, ceviz gibi tohum ve kuruyemişler omega 3 açısından zengindir.

 

🔸Çinko: Kaslar için önemli olan protein sentezinde önemlidir ve bağışıklık sistemini destekler.

 

İstiridye ve yengeç gibi deniz ürünleri, kırmızı ve beyaz et, yulaf ve karabuğday gibi tahıllar ile kabak çekirdeği, susam tohumu, kaju, chia tohumu gibi tohum ve kuruyemişler çinkodan zengin yiyeceklerdir.

Kaslarınızı desteklemek için aşağıdaki takviyelerimizi deneyebilirsiniz:

🔸Osteozinc: Kalsiyum, magnezyum, D vitamini ve çinko içerir.

🔸Omepa Q10: Omega 3 yağ asitleri ve koenzim Q10 içerir.

 

#saglikcimnet #saglikcim #wholemedics #wholemedicscomtr #kaslaricintakviye #sporcutakviyesi #sporcularicintakviye #kasyapicitakviye #kaslaricinbeslenme #sporcubeslenmesi #kalsiyumtakviyesi #magnezyumtakviyesi #Dvitaminitakviyesi #cinkotakviyesi #omega3takviyesi


Dizinin önceki yazısı için tıklayın.