Demansın Belirtileri Nelerdir?

Demansın Belirtileri Nelerdir?

Halk arasında "bunama" olarak da adlandırılan demans, tek bir hastalık olmayıp bellek, dikkat, muhakeme gibi beyin işlevlerini ve sosyal becerileri olumsuz etkileyen bir grup sendromu tanımlar.

 

Hastalığın beyinde öncelikli olarak etkilediği yere göre demans türlere ayrılmıştır ve her türün kendine has belirtileri vardır.

 

İlerleyici (progresif) demans türlerinin en sık rastlananı ve halk arasında en çok bilineni Alzheimer tipi demanstır. Bu tipe Alzheimer Hastalığı da denmektedir.

 

Genel olarak demanslarda en yaygın belirti unutkanlıktır. Özellikle yeni bilgilerin kaydedilmesi ve yeni anıların hatırlanmasındaki güçlük önemli bir Alzheimer Hastalığı işareti olabilir.

 

Alzheimer Hastalığına işaret edebilecek bir diğer belirti ise iyi bilinen yerlerde, örneğin kendi mahallesinde kaybolma, evinin yolunu bulamama şeklinde karşımıza çıkabilir.

 

Muhakemede bozulmalar, soyut düşünmede zorlanma (örneğin atasözlerinin soyut anlamlarını kavrayamama), basit aritmetik işlemleri artık yapamama, davranış ve kişilik değişiklikleri, dikkatte belirgin bozulmalar da demans belirtisi olabilir.

 

Demans değerlendirmesi mutlaka demans konusunda uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır. Nöroloji klinikleri, özellikle de davranış nörolojisi birimleri demans konusunda uzman hekimlere sahiptir. Hastanın hayat kalitesinin en üst düzeyde korunabilmesi için uzman hekimin, demansın türüne ve hastanın koşullarına uygun olarak önereceği tedavi uygulanmalıdır.


 

#saglikcimnet #saglikcim #wholemedics #wholemedicscomtr #demans #alzheimer #alzheimerdemansi #alzheimerhastaligi #demansbelirtileri #alzheimerbelirtileri #unutkanlik